http://wsfilm.cz/produkty/folie.htm
http://wsfilm.cz/produkty/folie/tuning.htm ).
Prodávají se ve stočených rolích v různých šířích. Hodně dobré zklušenosti mám se značkami D-C-Fix nebo Alkor, ale nějaký výrazné rozdíly v kvalitě u jednotlivých značek nebývají. Podstatné je, aby fólie nebyly příliš staré( problém s horšími vlastnostmi lepidla) a zdeformované – vzniklé zlomy jsou nenávratným poškozením především u transparentních nebo zrcadlových fólií.
Práce s fóliemi
Folie jsou opatřeny vrstvou lepidla, které je chráněno silikonovým papírem, jenž se před lepením odstraní. Podle dílu, který chci fólií polepit, si vystřihnu podobnou velikost a tvar z fólie, pokud mi ohraničení dílu umožní ji po nalepení oříznout. V opačném případě je třeba vyrobit si přesnou šablonu dle tohoto dílu a tuto přenést a obkreslit na rub fólie. Po vystřižení se pak tvarovka z fólie musí velmi přesně lepit na podklad. Kromě zrcadlových není problém již nalepené fólie bez problému sundat a nalepit je znovu.
Pro dokonalé nalepení fólií je důležitá vyšší teplota, rozhodně doporučuji pracovat s fóliemi při teplotě nad 20°C, jinak se hůře tvarují a i lepidlo nemá tak dokonalou adhezi. Často si pomáhám fénem, zahřívána fólie velmi ochotně kopíruje tvar podkladu a výborně k němu přilne. Lze ji i natahovat. I při odlepování je důležité podklad s fólií zahřívat, lepidlo změkne a jde to dobře dolů. Pokud nalepuji fólií na komplikovanější a větší díl, rozhodně ji nalepím nejdříve nahrubo a pak směrem od středu vytlačuji bublinky vzduchu a přitlačuji ji opatrně směrem ke krajům. Teprve až pak ji začnu zahřívat a nechám dokonale přilnout.
Pro polepení velkých hladkých ploch je vhodnější nejprve podklad nastříkat rovnoměrně pěnou (snadno se vyrobí smícháním vody a saponátu a nanese rozprašovačem). Fólie se pak nalepuje od středu a směrem k okrajům se vytlačuje pěna a bublinky vzduchu. Ve finále si opět mohu pomoci fénem. Okraje fólie se nakonec oříznou ostrým odlamovacím nožíkem.
Příprava podkladu
Musí být čistý, odmaštěný a bez smítek nebo nerovností, protože by se pak nepěkně prokreslily. Pro použití fólií je ideální hladký podklad, ale i jemně strukturovaný lze s úspěchem polepit. Odmaštění provádím technickým benzínem, u plastových modelů ovšem pozor na narušení materiálu – ne každý je odolný. Je možné odmastit podklad i dokonalým omytím ve vlažné vodě se saponátem. Pozor na dotek prstů – zůstávají tam otisky a mastnota a totéž platí i pro lepidlo na fóliích.
Po skončení práce je třeba ponechat v klidu zatvrdnout lepidlo na fóliích a alespoň jeden den tyto díly nenamáhat ani neumývat a zvláště neaplikovat různé ochranné nebo leštící přípravky - mohly by narušit adhezi v obvodu polepených dílů. Za tuto dobu fólie dokonale přilne k povrchu a lepidlo je stabilní a odolné.
Ukázky použití fólií:
Imitace semiše v interiéru modelů aut:

Koženka na výplních dveří:

Použití leštěné fólie na papírovou karoserii u funkčního modelu:

Imitace dřeva pomocí fólií na papírovém modelu historické plachetnice (můj dosavadní nej model ):

Použití zrcadlové fólie na renovaci nádobky v motorovém prostoru skutečného auta:

Nebo fólie v imitaci titanu třeba na palubovce auta:

Tu lodičku jsem zde dala jen kvůli ukázce, co lze pomocí fólií dokázat, neboť se snažím jinak držet tématiky aut. Nic, krom stěžňů a ráhen není na modelu ze dřeva, když pominu lanka a plachty. Je komplet z papíru. Neumím dokonale napodobit dřevo barvením, jako někteří mi kolegové z DF papírových modelů, takže jsem volila fólie. Zde je celá fotodokumentace stavby a diskuse, která se této plachetnice týká, pokud Tě to zajímá: