S tím, že má každý jiný postup na nanášení laku, to je pravda. Já, když jsem začínal s modelařením aut, jsem si pročítal mnoho a mnoho návodů. A jelikož je u aut nejpodstatnější povrch karoseri, tak jsem se rozhodl pro kvalitu a ikdyž to bylo řádně drahé, začal jsem se spreji Tamiya. Nakoupil jsem vše od Tamiye, surfacer, barvu i lak. A bylo to bez problému.
Postupem času jsem zkoušel kupovat spreje v OBI, také na bázi syntetických laků, jako Tamiya. Vím, že je blbost si zkoušet kombinace barev na modelu, obzvlášť když stojí dost peněz. Proto si taky zkouším barvy a laky na kusech stromečku, respektive na kusech plastu, kde bývá vyraženo seriové číslo modelu. A zkouším a čekám a zkouším. A takto pořád dokola.
Momentálně jsem spokojený se spreji značky Dupli-Color a Very Well. Ale pokaždé si zkouším kombinace stranou na stramečku.
Co se týče obtisků, nemám nikdy problém s jejich přestříknutím a k dosažení lesku mám zajetý postup, kterého se držím a dá se dosáhnout, za pomoci leštících past, i takovýchto výsledků: